כורכום – צהוב וטוב
מאת: מיכל אהרונסון, תזונאית פומפדור
כורכום הוא צמח תבלין המופק משורש השייך למשפחת הג'ינג'ר ומגיע מאזור דרום אסיה. הכורכום הוא בעל תכונות רפואיות עם היסטוריה ארוכה מאוד של שימושים בתחום הרפואה, שראשיתה כמעט לפני 4000 שנה.
בדרום מזרח אסיה, כורכום הוא תבלין עיקרי בבישול מסורתי אך לא רק – הוא משמש גם כמרכיב חשוב בטקסים דתיים.
בגלל צבעו הצהוב המבריק, כורכום ידוע גם בשם "זעפרן הודי".
בעשורים האחרונים, הרפואה המודרנית זיהתה את חשיבותו, וכיום ניתן למצוא אלפי מחקרים הבודקים את תכונותיו הרפואיות של הכורכום.
כורכום משמש ברפואה המסורתית כמונע דלקת וניתן לטיפול במחלות דלקתיות שונות כגון אסטמה, דלקת פרקים, דלקת בדרכי השתן, דלקות מעי וסרטן.
כורכמין, החומר הפעיל בכורכום, נמצא ע"י מחקרים כעשוי לסייע בהפחתת דלקת. מחקרים נוספים מראים כי הוא מפחית סימני דלקת וכאב אצל אנשים הסובלים ממחלות דלקתיות כרוניות.
במחקרי מעבדה נמצא שכורכום מדכא גדילה של תאים סרטניים מסוגים מסויימים.
התזונה המערבית היום נחשבת לתזונה המכילה בתוכה רכיבים מקדמי דלקת, הוספת כורכום לתזונה בשימוש יומיומי, יכול לסייע בהפחתת מצבי דלקת בגוף.
בתזונה המודרנית בנוסף להיות תבלין, משמש הכורכום גם כצבע מאכל טבעי שניתן למצוא אותו במוצרי מזון שונים כגון סוכריות, קרטיבים ואבקות מרק.
את הכורכום ניתן לצרוך בצורתו הטבעית והטרייה (כשורש) – כשהוא מגורר לתוך תבשיל, או בגרסתו הנפוצה יותר, כשהוא מיובש וטחון לאבקה. נהוג להוסיף אותו לתבשילים, מרקים ואפילו לשתות בתה!